Grunner til å ikke kun bytte glass på en knust Samsung

Skrevet av Tommy Vika den

Første gang publisert på easyFiks.no 10. november 2014

Vi får en del spørsmål om hvorfor vi i easyFiks ikke bare bytter glass på en Samsung telefon når alt annet ser ut til å fungere. Et glass koster jo bare 10$. Fra tid til annen får vi også klage fra folk som mener skjermbytte er alt for dyrt, og om at eieren selv har byttet glass en kveldsstund med billige deler fra e-bay. Vel, hvis du har fått det til og er fornøyd med resultatet, så er det kjempebra. Greier du å få et 100% resultat på 30 min som noen hevder – anbefaler vi at du sender oss en søknad, eller enda bedre; starter opp verksted selv da du har funnet tidenes gullgruve.

For vår del, er det ikke aktuelt for flere grunner som bli beskrevet i dette innlegget. Jeg kan også nevne at vi jevnt og trutt får inn telefoner hvor eieren har prøvd å bytte glasset selv, uten å lyktes. Jeg vil også komme med en liten advarsel til de mange youtube filmene som er der ute ang glassbytte;

1. Husk at de som gjør dette, har gjort det mange ganger, men hvor stor er feilprosenten deres?

2. Ved glassbytte bør du ha en del spesialutstyr som ofte ikke nevnes.

3. Les kommentarene under Youtube videoene.
 

Først litt om hvordan en Samsung skjerm er bygd opp

Skjermen på en Samsung er bygd opp av flere lag. For deg som er interessert i detaljer om hvert av lagene, finnes det  masse info på nett om dette.

 

For oss og deg som ønsker å reparere telefonen er det følgende vi må være obs på:
 • Glasset på toppen også betegnet som gorilla glass er bare rent glass uten noen funksjon. Ofte er det kun dette glasset som er knust og må byttes.

 • Lim mellom glass og polaroidfilm er av type UV lim har 2 funksjoner: Lime glasset til skjermen, unngå at luftbobler, reflekser og støvkorn vises og for å få skarpest mulig bilde

 • Polaroidfilmen – uten denne blir skjermen blass og grå

 • Touch funksjonen ligger i selve skjermen. Hvis glasset ikke er limt helt nedpå skjermen vil touchen bli vesentlig dårligere.

 • Isoleringen på baksiden av skjermen. (Uten den er skjermen gjennomsiktig)

 • Kabler til menytaster og hjemknapp (og på S5; fingeravtrykksensor)

 • Komponenter på baksiden av skjermen (mellom skjerm og ramme)

 • NB! Samsung skjermene er veldig tynne og blir veldig skjøre uten støtten fra gorillaglasset og rammen den ligger i.

 

En rask oversikt over hvordan du bytter glass og hvilken risikoer du må være obs på (og egentlig svar på hvorfor ikke vi i easyFiks gjør dette som standard)
 1. Demontere telefonen slik at du sitter igjen med det vi kaller full front (Skjerm i ramme)

 2. Varm opp fronten til optimal temperatur. For lav temperatur kan føre til at du knuser selve LCD’en når du prøver å fjerne glasset. For høytemperatur og du svir polaroidfilmen. Uansett er da bare å kaste skjermen.

 3. Velg om du ønsker å ta skjermen ut av rammen før du fjerner glasset, eller la den stå i. Begge har sine fordeler og ulemper. Personlig foretrekker jeg å ta skjermen ut av rammen først, men det kommer litt an på hvor knust skjermen er.

 4. Fjern det knuste glasset forsiktig. Hvis du er heldig, har du bare et par sprekker. Er du skikkelig uheldig er hele glasset hvit pga knust glass.

 5. Under fjerning av glasset er det veldig lett at det knuste glasset presses inn i selve LCD’en og knuser den. Husk å tilføre varme hele veien og jobb sakte for å unngå dette.

 6. Pass på at du får valgt verktøy mellom glass og polaroid filmen og ikke mellom polaroid filmen og skjermen.

 7. Pass på at du ikke får riper i selve LCD’en.

 8. Vær OBS på menyknappene på begge sider av hjemknappen samt kabel til touch funksjonen. Menyknappene er reparerbare. Ødelegger du touch kabelen er det særdeles vanskelig å reparere.

 9. Når glasset er av må du få skjermen ut av rammen (hvis du ikke gjorde dette først). Igjen vær uhyre forsiktig da skjermen uten glass er skjør.

 10. Vær OBS på skjermkabel og komponenter under skjermen.

 11. Nå skal du sitte igjen med en enkel skjerm.

 12. Rengjør skjermen. Har du truffet bra på temperaturen er det lite UV lim resten igjen, men som regel er det en god del. UV lim er noe skikkelig herk. For å få et topp resultat må skjermen bli HELT ren. Cleanroom er å anbefale. Dette er en av de viktigste grunnen til at vi ikke gjør det selv. For deg som reparerer selv, er det kanskje ikke så viktig om det er litt limrester eller fingeravtrykk…

 13. Sjekk at du ikke har fått skader på kobberfolilen på baksiden. Hold skjermen opp mot lyset og du vil se selv små skader ved at lys slipper gjennom.

 14. Legg skjermen i Jig’en, sjekk at skjermen er helt ren og påfør UV lim i riktig mengde. For mye er bedre enn for lite for best resultat, men vær obs på at det kan bli MYE rengjøring etterpå hvis du har alt for mye på. Har du for lite lim, vil du få luftbobler. Støvkorn på skjermen gir garantert luftbobler.

 15. Fjern beskyttelsesfilm på det ny glasset og legg på forsiktig. Jobb ut lufboblene og eventuelt «spot cure» med UV lampa under veis. (Min erfaring er at det her kreves en del trening og erfaring for best resultat)

 16. Herd limen med UV lys

 17. Rengjør, rengjør og atter rengjør. Får du ikke fjernet UV limen skikkelig VIL skjermen sprekke opp fra rammen.

 18. Rengjør litt til og vær sikker på at områdene du skal lime til rammen (kanten og senter av skjerm) er helt rene.

 19. Rengjør rammen skjermen skal inn i

 20. Sjekk at menyknappene sitter korrekt og eventuell legg på ny lim.

 21. Sjekk at hjemknapp sitter skikkelig.

 22. Lim på skjerm

 23. Monter telefon

 24. Test telefon

Jeg regner med at hvis du har orket å lese hele listen at du begynner å forstå tegningen. Glassbytte er ikke bare glassbytte.
Samsung skjerm - polaroidfilm

Polaroid film ødelagt – Skjerm kassert

 

[​IMG]

Skjermen ødelagt – kassert

[​IMG]

Skjerm ødelagt pt 2

 

 

[​IMG]

Limrester og fingeravtrykk

 En enkel liste over hva du bør ha

 • Verktøy (Rimelig standard på Samsung)

 • En veiledning hvordan du demonterer

 • Varmluftpistol (Hotplate er å anbefale. Den har termostat som påser at du ikke påfører for mye eller for lite varme. Koster ca 1500 kr.) Ved bruk av heatgun – vær forsiktig.

 • Redskap for å fjerne gammelt glass. Her finnes flere varianter, fra wire til spar ess (kort stokk).

 • Glasskrape eller tilsvarende kan være å anbefale for å fjerne gammel lim.

 • UV lim rens og skjermrens samt noe å vaske med

 • LCD tester for Samsung modellen du jobber med. Du kan bruke telefonen din som tester, men vær forsiktig. Test skjermen når du er ferdig med en del av jobben for å se at alt fungerer som det skal.

 • Jig for liming av nytt glass

 • UV lim

 • UV lampe

 • UV lim rens

 • Lim til rammen

 • Lim til skjermen

Både utførelsen og listen over hva du trenger er forkortet og er ikke en komplett reparasjonsmanual. Noen vil kanskje påstå at det beste er å lime glasset rett på skjerm uten at skjerm er fjernet fra rammen. Dette er helt klart et alternativ, men du vil ende opp med UV lim i alle krinkelkroker inni selve telefonen som tar en evighet og litt til å rense ut.
Vi har fått tilbakemelding fra folk som har valgt å gjøre det selv og at de kun brukte 30 minutt hjemme en kveldsstund. Det kan godt dette sant, men velger å ta den med en bitte liten klype salt samt en oppfordring til å sende easyFiks en søknad. Hvis du aldri har skrudd en telefon før, bruker du mer enn 30 min på å demontere den. Jeg har byttet glass på mange skjermer og er veldig fornøyd hvis jeg greier hele prosessen på under 4 timer. Demontering, montering og testing kommer i tillegg. Med en timepris på 860 kr – blir dette fort veldig dyrt. Men for all del, en med godt håndlag kan nok gjøre det raskere. Vi hører gjerne din erfaring – skriv din historie i kommentarfeltet under.

 

Så hvorfor er ikke dette et alternativ som easyFiks tilbyr (Hvis du lurer enda)? 

Først av alt; easyFiks har investert i en del utstyr og gjort mye bra research og trening på glassbytte, men velger fortsatt ikke å tilby det som standard. I visse tilfeller kan vi gjøre det men kunden blir alltid informert om at det er en risikofylt operasjon.

 1. Vanskelig å standardisere jobben og stor risiko for feil selv med god trening (les: Skjerm blir ødelagt og kasseres – vi må erstatte den med ny).

 2. Tidkrevende: Som nevnt, tar en slik jobb minimum 3-4 timer og med en feilrate på kanskje 50% underveis

 3. Ved å gjøre dette uten «clean room» er det stor fare for små luftbobler, støvkorn og fingeravtrykk = ikke et 100% resultat som bør være å forventes hos et profesjonelt verksted.

 4. Garanti. Ved å tilby «full front» fra leverandøren vår, har vi garanti på delen som monteres som vi igjen gir våre kunder. Å gi garanti på glassbytte kan være en risikosport.

Dette er bakgrunnen for at det ikke er anbefalt å bare bytte glasset og at easyFiks ikke tilbyr dette. For du der hjemme som klør i fingrene for å gjøre dette, er det ingen problem. Du kan ta noen short cuts her og der og være godt fornøyd med produktet selv om det ikke er 100%. For et profesjonelt verksted er målet at skjermen skal se ny ut etter bytte, uten støv, luftbobler, fingeravtrykk og limrester.
 

They think it’s just as simple as taking the old glass off and slapping a new one on. I mean, it’s technically possible if luck is on your side

Min personlig erfaring når det gjelder skjermbytte er at det er tidkrevende og til tider frustrerende… og flaks. Jeg har sikkert byttet 10-20 stk  hvorav 3-4 stk har vært 100%. I prosessen har jeg nok skilt 100 skjermer hvor halvparten har blitt kassert underveis og 30-40 har hatt en eller flere feil som lufbobler, limrester, støv, fingeravtrykk, touchproblemer, skjerm har løsnet fra ramme etc etc. Skulle jeg tilby en slik reparasjon måtte jeg nok investert noen tusen i utstyr som vakuum kammer samt bygget meg et «clean room». Inntil da er det original full front som gjelder.
[​IMG]

Original Samsung full front – Dyr, men 100%.


Del dette← Eldre poster Nyere poster →


0 kommentarer

Skriv en kommentar

Vennligst bemerk at innlegget må godkjennes før det blir publisert