Selvknusende Sony Xperia Z

Skrevet av Tommy Vika den

Publisert første gang på www.easyfiks.no 30. oktober 2014 av Tommy Vika

Vi får inn veldig mange Sony Xperia Z, Z1, Z2 med knust skjerm. Ofte forstår ikke kunden vår hvorfor skjermen er knust da de ikke har mistet den eller gjort noe annet som skulle få skjermen til å knuse.

Sony var lenge stille om dette problemet, men det ryktes at de i 2013 byttet noen skjermer på garanti hvor det kun var en sprekk i skjermen og ellers ingen tegn på uvørenhet.  I mai i år greide også BBC’s watchdog å få en uttalelse ang xperia Z:

In a small proportion of cases, screens have indeed cracked with no identifiable cause and in these instances the phone has been repaired for free.

Men hva er det med Xperia Z som gjør den selvknusende? Vi tror Sony er veldig klar over problemet, men passer seg veldig for å si for mye for å unngå massereklamasjon og dyre reparasjoner / erstatninger.

I kombinasjon med at det skal veldig lite til før touchen slutter å fungere – blir fort en Xperia telefon til en brevpresse. Vi i easyFiks tester alltid telefonen din før vi begynner å reparere den. Dette gjør vi for å forsikre oss om at det ikke har oppstått andre problemer med telefonen da den ble ødelagt eller at telefonen hadde andre feil i forkant av reparasjonen. Problemet med Sony er at som regel fungerer bare touchen på halvparten av skjermen noe som gjør det umulig å kjøre full test.

Vi har lenge undret oss over problemet til Sony. For oss virket det som om grunnen var størrelsen på telefonen i kombinasjon med designet på rammen og type glass. Hvis du har telefonen i baklommen og setter deg ned, vil telefonen bøye seg og dette kan være nok til at skjermen brister. Glasset på skjermen til Xperia Z er veldig hardt og dermed også sprøtt. Når du kombinerer dette med en bøyelig ramme har du en halvdårlig kombinasjon.

En påstande er at telefonen overopphetes f.eks under lading. Dette fører til at rammen på telefonen utvider seg for så å trekke seg sammen igjen og dermed knuser skjermen. Jeg er litt skeptisk til denne teorien da det er relativt god plass til skjermen i rammen. At en aluminiumsramme skal kunne bevege seg så mye har jeg vanskelig å tro på.

Vi har en teori som bygger på observasjoner om overoppheting som skyldes en bugs i telefonen. Dette kan skje selv uten at den er til lading. Dette førere igjen til at batteriet tømmes veldig raskt og gjør skade på batteriet.  Etter gjentatte runder med denne bugsen og overopphetingen begynner batteriet å feile og vil ese ut og presser på skjermen fra baksiden som gjør at den sprekker (Se innlegg om batterilevetid). For oss virker dette som en helt klar reklamasjon, men som nevnt er Sony veldig lite snakkesalig om dette problemer. 

Vi hører gjerne din historie om hvordan din Xperia ble knust. Da vi også er et uavhengig verksted, kan vi på bakgrunn av vår erfaring og deres historie uttale oss til Sony for å prøve å få dem til å dekke flere av casene når det gjelder sprekk i Xperia glass.

 


Del dette← Eldre poster Nyere poster →


0 kommentarer

Skriv en kommentar

Vennligst bemerk at innlegget må godkjennes før det blir publisert