Hvordan forlenge batteritiden og levetiden på batteriet

Skrevet av Tommy Vika den

De fleste av oss bruker mobiltelefonen aktivt gjennom dagen. Med et utall av apper og sosial medier som skal oppdateres og sjekkes går det hardt utover batteritiden. Flere og flere av oss må lade telefonen en eller flere ganger i løpet av dagen. Her kommer noen tips til hvordan du kan forlenge batteriet:

Tips 1 – Kjøp nødbatteri / ekstrabatteri


iHave batteri

Dette er strengt tatt ikke et tips for å forbedre batterilevetiden, men kan være et greit å ha. Nødbatterier kommer i flere størrelser og kan være nyttige, spesielt på reiser. Vi i easyFiks har testet ut og selger forskjellige typer:

 Batteriboks som du kan sette i vanlige AA batterier. Dette er nød-nød batteri. Fordelen er at du slipper å tenke på å lade dem. Du får tak i AA batterier nesten hvor som helst og denne typen batterier kan redde dagen din.

 • Dekselbatteri – Dette batteriet fungerer som et deksel og inneholder et batteri tilsvarende det som står i telefonen. Opplading skjer samtidig med telefonens batteri. Ulempen er at det gjør telefonen din tung og klumpete.
 • Lite nødbatteri. Dette batteriet kommer i flere farger og er små og hendige. De lades via vanlig USB og ladeplugg. Inneholder ca samme mengde jus som et standard batteri.
 • Stort nødbatteri. Dette er en type vi så var veldig populært i Hong Kong da vi var der på besøk. En av typene easyFiks selger heter iHave. Det kommer i sort med blå led lys som viser hvor mye strøm som er igjen. Det kan lade 2 forskjellige «devices» samtidig og lades via microUSB til vanlig USB kontakt som kan brukes i alt fra iphone ladeplugg til USB stikkontakt. Kapasiteten er ca 12000 mHa – dvs ca 7 ganger lading av en iphone 5- Ulempen er at det er litt tungt og stort og det tar et lite døgn å lade. Dette batteriet bruker jeg ofte. Jeg har det med i sekken på reise eller liggende i jakkelommen. I kombinasjon med sparetipsene under kan du med en iHave ta en ukes tur på vidda uten å være redd for å gå tom for strøm.

Tips 2 – Oppdater operativsystemet

De som utvikler operativsystemene jobber hele tiden mot å få bedre levetid på batteriet, så du bør oppdatere telefonen din jevnlig. Vi i easyFiks anbefaler dog ikke å oppdatere til nyeste OS før det har gått en tid. iOS har nok av dårlige historier vedrørende oppdateringer. Vent noen uker etter at oppdateringen er sluppet før du tar en oppdatering.

Det samme gjelder også for apper – hold dem oppdatert. Det kan være bugs i appene som gjør at telefonen «henger seg opp» med noen prosesser. Vi har bl.a. opplevd problemer med exchange mail som henger seg opp uten at det er noen synlige problemer utover at batteriet slukes fort.

 

Tips 3 – Unngår å utsette telefonen for ekstreme temperaturer

Dette henger litt sammen med blogg-innlegget vedrørende hva som skjer hvis telefonen din blir utsatt for kulde. Det samme gjelder også hvis telefonen blir utsatt for ekstrem varme. Det er sjeldent vi får noe ekstrem hete her i Haugesund, men telefonen kan bli utsatt for varme innendørs hvis den ligger for nær en ovn eller lignende.

Vær også oppmerksom på at telefonen genererer varme ved lading. Hvis du har et «isolerende» deksel på telefonen anbefales det å fjerne dette under lading. Ekstrem varme kan føre til en permanent reduksjon av batterikapasiteten på telefonen eller nettbrettet ditt.

 

Tips 4 – Optimaliser innstillingene

Her finnes det masse alternativer:

 • Reduser lysstyrken / sett på autolys
 • Slå av push varsler og andre varsler. Et varsel vil skru på skjermen, eventuelt vibrere og blinke med blitsen – dette bruker strøm.
 • Avslutt apper du ikke bruker
 • Slå av WiFi når den ikke er i bruk – men vær oppmerksom på at overføring av data via WiFi krever mindre strøm enn via GSM nettet. Noen anbefaler derfor å alltid ha WiFi på.
 • Slå av bluetooth når den ikke er i bruk
 • Slå av GPS når den ikke er i bruk
 • Slå av autooppdatering av programmer og OS eller endre innstillinger at de bare kan utføres når telefonen (eller nettbrettet) er koblet til strøm.
 • Sjekk batteriforbruket på telefonen din. Nå har også iPhone fått denne funksjonen. Den viser hvor mye strøm de forskjellige appene trekker og hvodan batteriet forbrukes over tid.
 • Sett telefonen i flymodus hvis du er i et området med dårlig eller ingen dekning. Telefonen vil alltid søke å finne signal eller finne bedre signal hvis det er dårlig. Dette spiser av batteriet.
 • Snapchat (og andre sosiale medier) bruker veldig mye strøm.

 

Tips 5 – Lad batteriet til 50% hvis du ikke planlegger å bruke telefonen på en stund.

Du bør ikke utlade eller fullade telefonen hvis ikke har tenkt å bruke den på en stund – (gjelder fra flere dager og oppover). Lad da telefonen til ca 50% og skru den av. Hvis du planlegger lagre telefonen over lengre tid, bør du lade den til 50% hver 6. måned. Lagring av telefonen bør være på et tørt og kjøling sted. Vær også OBS på telefon, nettbrett eller PC som ikke har vært brukt på lengre tid og er utladet krever en lengre opplading før den starter. I noen tilfeller må du lade produktet i opptil en time før det livner til.

Mange av disse tipsene gjelder også for bærbare PC’er og andre dingser med batteri.

Til slutt vil jeg nevne at batteriet som nærmer seg slutten på levetiden begynner å blåse seg opp. Vi har byttet en del av disse, spesielt på iPhone 3gs som begynner å bli gammel, men ser også problemet øker på iphone 4 og 4s. Vi har hatt et par tilfeller der batteriet på iPhone 3gs har knekt hovedkortet pga dette.

På iPhone 4/4s / 5 / 5c / 5s og 6 er ikke dette et problem, men det kan føre til at skjermen blir ødelagt eller at baksiden brekkes opp (iphone 4/4s). Noen få tilfeller av dette har vi også sett på Sony Xperia Z hvor da baksiden brekkes opp. For Samsung telefonen er ikke dette noe problem da det ikke vil gjøre noe skade på telefonen og er lett å oppdage.

Til slutt vil jeg komme med et lite tips hva plutselig høyt batteriforbruk kan skyldes. De fleste som har jobbmailen sin på telefonen benytter exchange mail. Denne har hatt og har muligens fortsatt et problem hvor den henger seg opp og dermed sluker batteri. Beste måten å fikse dette på er å fjerne mailen fra telefonen og legge den inn på nytt.


Del dette← Eldre poster Nyere poster →